maanantai 1. joulukuuta 2014

Marinoidut oliivit

Meillä kotona oliivia on syöty melkein pelkästään aamiaisella. Ilman oliivia, aamiaista ei voinut kuvitellakaan. Joskus äitini on käyttänyt niitä leivonnassa ja salaatissakin. Jostain syystä pienenä en tykännyt oliiveista niin paljon ja vihreistä oliiveista en välitä nytkään. Ehkä äitinikään ei välittänyt niistä ja siksi ne eivät tunnu kovin tutulta. Minusta tuntuu siltä, että meillä on syöty pelkästään äitini maun mukaan. Ei kai ihme, kun hän on tehnyt meidän ruoat. Iskäni on auttanut hyvin vähän ruoanlaitossa. Olen tutustunut vasta aikuisiällä Suomessa joihinkin ruoka-aineisiin, yrtteihin ja mausteisiin, kuten korianteri, katkarapu, jopa tilli. Kyllä tiesin, mitä tilli on, mutta äitini ei tykännyt siitä. Nyt hän syö sitä aamiaisella sellaisenaan. Hän laittaa vähän sitruunamehua sen päälle ja syö sitä leivän kanssa. Hän on kuullut, että tilli on hyvin terveellinen:)

Palatakseni oliiveihin, jossain vaiheessa äitini alkoi marinoida oliivit. Näin niihin saadaan muutakin makua kuin pelkästään suolan makua. Näin ne myös säilyvät pidempään. Meillä valitettavasti olen ainoa, joka niitä syö. Senkin takia on hyvä, että ne säilyvät paremmin näin. Säilytän oliivit huoneenlämmössä, koska jääkaapissa öljy sakenee. En pystyisi tietenkään suositella kovin pitkää säilyttämistä, koska säilyvyys ei ole testattu missään laboratoriossa. Tosin oliivithan ovat kovin suolaisia. Voisinpa ehkä tutkia vähän ja palata asiaan.

Lisäys 7.12.14: Oliivien säilyttämiseen suositellaan erilaisia menetelmiä. Menetelmä riippuu siitä, ovatko oliivit ostettu irtona vai pakattuna, onko lisätty säilöntäaineita, ym. Jossain luin, ettei laiteta oliiviöljyä, koska oliivit pehmenevät liikaa ja maku kärsii. Suositellaan laittaa kukkaöljyä. Kuitenkin tulin siihen tulokseen, että suolaiset oliivit oliiviöljyssä säilöttynä säilyvät jopa monta kuukautta. Silloin tällöin pitäisi sekoittaa niin, että oliivit ovat kosketuksessa öljyn kanssa. Mielestäni maku on ihana ja pehmeys ei haittaa yhtään.

Marinointiin kannattaa käyttää hyvää oliiviöljyä. Mausteiden suhteen ei ole mitään tarkkoja määriä. Marinoi oliivit ihan oman makusi mukaan.

Näin se tehdään!

Valuta oliivit. Turkkilaiset oliivit, joita itse käytän ovat kovin suolaisia. Mikäli haluat tai jostain syystä on pakko vähentää suolapitoisuus, voit kokeilla, väheneekö suolapitoisuus antamalla niiden olla suolattomassa vedessä muutama tunti.

Laita oliivit kannelliseen lasipurkkiin ja sekoita mukaan oliiviöljyä ja mausteita. Sekoita oliivit silloin tällöin, etteivät päällimmäisenä olevat oliivit kuivu.

Minä laitan oreganoa ja tulisia turkkilaisia paprikahiutaleita. Tällä kertaa olen laittanut myös zahtaria. Tämä on mauste, johon olemme tutustuneet Jordaniassa ja siitä lähtien se on ollut meidän pöydän vakiovaruste. Zahtaria löysin Suomessa turkkilaisessa elintarvikekaupassa.


Näitä oliiveja voit syödä aamiaisella leivän kanssa tai tarjota salaatinlisukkeeksi. Jos käytät esim. pizzoissa oliivia, tämä voisi olla maukkaampi vaihtoehto kuin oliivit ilman mausteita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti