sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Helpoin keitto ikinä - punainen linssikeitto



Tämä on varmaan maailman yksi helpoimmista keitoista, melkeinpä yhtä helppoa ja nopeaa kuin pussikeiton tekeminen. Sen takia kutsun tätäkin ruokaa arjen pelastajaksi.

Tämä on ollut pienestä asti minun lempikeittoni. Äitini tekee minulle ensimmäisten joukossa tätä ruokaa, kun käyn Turkissa vierailulla. Suomessa meidän kotona syödään yleensä yksi ruokalaji aterialla, kuten varmaan monessakin muussa suomalaisessa kodissa, mutta lapsuuden kodissa, ei missään nimessä olisi riittänyt pelkästään keitto illallisella. Kun mietin taaksepäin, mitä olemme syöneet, mietin itsekseni että, ”Herranen aika! Miten ihmeessä olemme pystyneet syödä niin paljon ruokaa, vieläpä lihomatta?”. Tätä keittoa olisimme syöneet leivän kanssa ensimmäisenä ruokalajina. Määräkään ei olisi ollut ihan liian pieni vaan ihan kunnon lautasellinen keittoa, ennen tuhtia määrää jotain muuta ruokaa :) Nyt en edes jaksaisi syödä niin paljon kerralla. Ehkä määrät näyttivät liian isolta, mutta niiden tekotapa teki niistä suhteellisen vähäkalorisia, en tiedä. Nykyäänkin, kun käyn Turkissa, syön selvästi enemmän kuin Suomessa, mutta en oikeastaan liho joko ollenkaan tai hyvin vähän.

Tämä versio, mitä minä teen, ei tietenkään ole ainut tapa tehdä punainen linssikeittoa. On olemassa erilaisia versioita, joita haluaisin tehdä ja kirjoittaa niittenkin ohjeita joskus. Tähänkin ruokaan, kuten tomaatti-pastakeittoon, äitini käyttää itse tehtyä kanalientä. Minä taas turvaudun kanafondiin. Tietysti voit korvata kanafondin kasvisfondilla tai –liemikuutiolla, jotta saat tästä vegeversion.

Keittoa suurustetaan paahdetuilla vehnäjauhoilla. Minä paahdan 2-3 dl vehnäjauhoja kerralla ja säilytän lasipurkissa. Paahdan vehnäjauhot kuivana paistinpannussa miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen. Jauhoja pitäisi sekoittaa oikein kunnolla varsinkin sen jälkeen, kun ne alkavat tummua. Muuten osa tummuu liikaa ja osa jää raa'aksi. Minä käytän paistinpannua, jossa on tarttumaton pinta ja en kuumenna pannua liikaa. Harkitse, uskallatko käyttää omaa paistinpannuasi tähän tarkoitukseen.

Jääkaapissa keitto paksuuntuu. Mikäli keittoa jää yli, seuraavan kerran kun haluat syödä sitä, lämmitä se ensin ja lisää kiehuvaa vettä, mikäli keitto on mielestäsi vieläkin liian paksua. Jos laitat iso määrä vettä, maku laimenee. Voit silloin laittaa lisää maustetta. Jos et halua paahtaa vehnäjauhoja, voit varmaan käyttää valmista suurustetta. En osaa sanoa, miten se vaikuttaa makuun, mutta koska sinä et ole tottunut syömään äitini tekemää keittoa, tuskin sillä on sinulle merkitystä :) Oikeastaan, olen miettinyt, miksi pitäisi laittaa ensin vähän isompi määrä vettä ja sitten suurustaa keittoa? Veden määrä säätämällä saa ihan hyvän koostumuksen. Ehkä pitäisi kokeilla ilman suurustamista ja laittaa vähän enemmän linssejä. Silloin tästä keitosta tulisi vielä helpompaa.

Kırmızı mercimek çorbası

2 dl punaisia linssiä
1 lt vettä
1 rkl paahdettuja vehnäjauhoja
1,5-2 rkl kanafondia (tai voit korvata tätä liemikuutiolla)
Suolaa, mustapippuria, paprikajauhetta, chilijauhetta oman maun mukaan
Voit kokeilla erilaisia yrttejäkin

Poista ensin pienet kivet linssien joukosta, mikäli niitä löytyy. Huuhtele linssit ja keitä n. 20 min, kunnes ne ovat pehmeitä. Soseuta keitto ja laita takaisin liedelle. Sekoita joukkoon kanafondi ja muut mausteet. Lisää pienessä kulhossa tilkka vettä paahdettujen vehnäjauhojen sekaan ja sekoita hyvin ennen kuin lisäät seoksen keittoon ohuena nauhana, samalla keittoa hämmentäen. Keitä vielä n. 5 min samalla sekoittaen ja keitto on valmis.

En muista, miten sen olen keksinyt, mutta minä tykkään laittaa sitruunanmehua tähän keittoon. Maista ensin keittoa sellaisenaan. Sitten ota lusikallinen keittoa ja purista siihen 1-2 pisaraa sitruunanmehua ja maista. Kumpi mielestäsi on parempi? Ei kannata laittaa kuitenkaan liikaa. Keiton ei pitäisi maistua liikaa sitruunalle.

























Turkissa monen ruoan päälle lorautetaan rasvassa paistettua tomaatti- tai paprikapyrettä jälkikäteen. Näin saadaan myös visuaalisesti kauniimpi annos. Jos mielestäsi keitto maistuu vähän tylsälle (minun mielestä ei :)), sulata voita pienessä kasarissa tai voit käyttää oliiviöljyäkin. Sekoita siihen tomaattipyrettä ja keitä muutama minuutti, kunnes tomaattipyre kypsyy. Älä laita liikaa pyrettä, koska tämän seoksen pitäisi olla jonkin verran juoksevaa, että voit lorauttaa sitä nätisti keiton päälle. Huomaa, että kun tomaattipyrettä lisätään kuumaan rasvaan, se roiskuu ympäriinsä. Tähän voit lisätä tulisia chilihiutaleita ja kuivattua minttua. Monessa Turkin osassa tykätään käyttää paprikapyrettäkin. Sen maku on voimakkaampi kuin tomaattipyreen maku. Sitä löytyy varmaan ainakin turkkilaisesta elintarvikekaupasta. Esimerkiksi tässä sitä on laitettu jogurttikeiton päälle:  http://www.e-tarifler.com/wp-content/uploads/2009/06/BilgeCiftci_yogurt_corba2.jpg

4 kommenttia:

  1. Vautsi, kiitos ohjeesta! Olen tehnyt tuota keittoa vain kerran joskus tosi kauan sitten, enkä muista, että sen teko olisi ollut noin helppoa! Ehdottomasti täytyy tehdä linssikeitto mahdollisimman pian : )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei mitään ;) Ihana kun arvostetaan. On muitakin versioita, johon tulee sipulia, tomaattipyrettä tai muita kasviksia. Tätä minun äitini on tehnyt. Ilmoittele, tykkäätkö. Kai hernekeittoon laitetaan jotain lihaa tai makkaraa. Ihan hyvin tähänkin voi kokeilla lisätä erilaisia ruoka-aineita.

      Poista
  2. Tämä on NIIN hyvää, kiitos ohjeesta:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oleppa hyvä :) Aina pitäisi löytyä punaisia linssejä kaapissa. Tämä keitto kyllä pelastaa kiireessä.

      Poista