tiistai 23. joulukuuta 2014

Katkarapuja ruukussa - karides güveç


Valitettavasti meillä ei ole syöty kovin usein kalaa. Varsinkaan katkaravut eivät kuuluneet ruokavalioomme lainkaan :( Äitini on kasvanut syöden hedelmiä suoraan puista ja kasviksia omasta puutarhasta, mutta luulen, että merenantimet eivät päätyneet hänen tai oikeastaan iskänikään perheen pöytään, kovin usein ainakaan. Ankara, mistä olen kotoisin, on kuitenkin sisämaassa ja senkin takia tuoreesta kalasta nauttiminen ei aina ollut kovin helppoa. Vanhempani epäilivät, etteivät he osaisi valita tarpeeksi hyviä ja tuoreita kaloja, kun eivät he olleet tottuneet käsittelemään kalaa. Katkarapu on yksi niistä ruoka-aineista, joihin olen tutustunut vasta Suomessa ja hyvä niin :) Sillä tämä on yksi ehdoton suosikki resepteistäni.

Olen etsinyt tämän ruoan reseptin internetistä ja muokannut oman makuuni mukaan. Internetissä tästä reseptistä löytyy erilaisia versioita. Esimerkiksi joskus laitetaan sieniä mukaan. En ole vielä kokeillut tätä sienten kanssa.

Turkinkielessä güveç on saviastia. Karides (katkarapu) güveç nimi tulee siitä. Periaatteessa kai pitäisi maistua paremmalta, jos sellaista käyttää, mutta välillä syömme tätä ruokaa paistinpannussa tehtynä ilman juustoraastetta, laittamatta uuniin ja se maistuu silti todella hyvältä. Oikeastaan mieheni mielestä tämä maistuu paremmalta ilman juustoa. Voit siis ihan hyvin jättää juuston pois. Se ei ole pääasia tässä ruoassa.

Olen tuonut mukanani turkista 4 pientä saviastiaa ja yleensä käytän niitä tämän ruoan tekemiseen ja tarjoiluun. Mikäli on vieraita tulossa ja haluat tarjota alkuruokaa, tämä ruoka on todella hyvä vaihtoehto tarjoiltuna pienissä uuninkestävissä vuoissa.




Karides güveç

200 g jättikatkarapuja tai pieniä katkarapuja
2-3 tl oliiviöljyä tai oliiviöljy-voiseosta
1 sipuli
3-4 valkosipulin kynttä
4 tomaattia
1 pieni paprika tai 1-2 suippopaprikaa
Juustoraastetta
Chilipaprikaa
Tilliä
(1 rkl hummerifondia)
Suolaa, mustapippuria, paprikajauhetta
Muuta maustetta, mitä?

Tästä määrästä riittää varmaan kuuteen pieneen uuninkestävään vuokaan.

Suosittelen, että käytät mahdollisimman kypsiä tomaatteja. Kiireen tullessa voit käyttää tomaattimurskaa, mutta tuoreilla tomaateilla ruoka maistuu paremmalta. Kalttaa tomaatit (katso ohjeesta). Poista kuoret ja pilko tomaatit pieniksi paloiksi.

Poista paprikasta siemenkota ja paloittele paprikaa. Minä käytän turkkilaista vihreää tai joskus punaista suippopaprikaa. Mielestäni suippopaprika sopii ruokaan paremmin kuin tavallinen paprika.

Ruskista sipulikuutiot oliiviöljyssä tai oliiviöljy-voiseoksessa. Lisää valkosipulimurskaa ja paista hetken. Lisää paprikapalat. Chiliä voit laittaa niin paljon kuin sielu ja suu sietää. Paista vielä hetki. Lisää paloitellut tomaatit. Voit laittaa silputtua tilliä, mustapippuria, suolaa ja muita haluamasi mausteita tässä vaiheessa.  Itse laitan myös hummerifondia, vaikka Turkissa perinteisesti ei sellaista käytetä. Anna ruokapohjan kiehua hiljalleen kunnes tomaatit kypsyvät. Lisää lopuksi sulatetut katkaravut ja keitä hetkisen. Idea on se, että kypsistä tomaateista riittäisi nestettä. Tomaatin määrä kannattaa siis yrittää säätää, mutta jos ruoka on liian kuivannäköinen, lisää tilkka kiehuvaa vettä.

Jaa ruoka pieniin saviastioihin tai uuninkestäviin vuokiin. Ripottele päälle juustoraastetta. Juuston määrän ei tarvitse olla liian paljon. Oikeastaan juustoa voisi laittaa vähemmän kuin kuvissa, varsinkin kun käyttää pieniä astioita. Välillä tulee vaan laitettua vähän liikaa :)

Paista 200-220 asteessa kunnes juusto saa kauniin värin. Tarjoile tuoreen leivän kanssa. Vaikka yleensä meillä ei syödä täysin vaaleaa leipää, tämän ruoan kanssa tykkään paistaa ciabattaa. Käytän siis esipaistettua ciabattaa. Moniviljapatonkikin käy hyvin.

Muista dipata leipää herkulliseen nesteeseen ja nauttia makuelämyksestä! Tämä ei ehkä sovi pöytäetikettiin, mutta minä en voisi millään heittää sitä roskiin. Hyvä, etten melkein ala nuolla lautasta :)

Tämä ruoka sopii juhlatarjoiluun mainiosti. Voit valmistaa ruokaa etukäteen, laittaa sitä esim. pieniin alumiinivuokiin odottamaan ja vasta ennen tarjoilua laittaa päälle juustoraastetta ja uuniin. Olen varma, että tämä maistuu monelle :)




Tai voit laittaa kaikki yhteen isoon uunivuokaan ja tarjoilla. Jokainen ottaa siitä niin paljon kuin itse haluaa. Joskus olen laittanut tätä ruokaa isoon alumiinivuokaan ja vienyt mukaan kavereille. Siellä laitettiin uuniin ja ruoka oli kuin vasta tehty. Kannattaa olla tarkkana chilin määrän kanssa. Taisin ampua pikkasen yli silloin :)

1 kommentti:

  1. MGM Grand Casino, Atlantic City | Drmcd
    Experience the thrill 동해 출장샵 of Atlantic City casinos and book your way to the 서귀포 출장샵 top of 공주 출장샵 the action today at the MGM 포천 출장안마 Grand Hotel & Casino. 김제 출장안마 Dr.MGM Casino.

    VastaaPoista