maanantai 9. helmikuuta 2015

Feta-persiljapiirakka - sigara böreği


Haluaisin jakaa takuuvarman piirakan ohjeen. Kaikki, joille olen tarjonnut näitä, ovat tykänneet näistä.

Turkissa moneen leivonnaiseen käytetään valmiiksi kaulittuja ja kevyesti esipaistettuja taikinalevyjä, jotka muistuttavat filotaikinaa. Tämän nimi on ”yufka” (lausutaan ”jufka”). Rakenteeltaan ja maultaan se kuitenkin eroaa filotaikinasta jonkun verran, mutta ihan hyvin tätä voi korvata sillä, mikäli lähistöllä ei löydy turkkilaista elintarvikekauppaa. Turkissa perinteisesti näitä on tehty päivittäin ja myyty vain siihen erikoistuneissa kojuissa. Meidän kotimme lähelläkin oli sellainen pikkukauppa, jonka takaosassa naiset kaulivat ja esipaistoivat taikinaa. Siinä kaupassa naiset tekivät työn, mutta luulen, että suurimmassa osassa näissä työskentelee kuitenkin miehiä. Se on vähän hassua. Varsinkin sellaisessa kulttuurissa kuin Turkissa, jossa pääsääntöisesti miehet eivät osallistu ruoantekoon kotona, kaupallisessa tarkoituksessa suurimman osan ruoista tekevät kuitenkin miehet. Olen varma, että nämä miehet eivät istu kotona lattialle kaulimaan taikinoita ison matalan pöydän ääreen :)

Taikinalevyt ovat suuria ja pyöreänmuotoisia. Näistä tehdään vain suolaisia leivonnaisia, vaikka filotaikinaa voi käyttää sekä suolaisiin että makeisiin leivonnaisiin. Yufka on muutenkin paksumpi kuin filotaikina ja helpompi käsitellä, eikä se kuivu niin nopeasti. Turkissa hankimme makeisiin leivonnaisiin toisenlaisia vehnäjauhoista tehtyjä valmisteita samoista kojuista.

Nykyään yufkaa myydään myös vakuumiin pakattuna marketeissa ja tämähän mahdollistaa sen, että minäkin voin käyttää näitä täällä Suomessa. Tämä sikaria muistuttava piirakka eli ”sigara böreği (tupakkapiirakka)” tehdään niin, että jokainen levy jaetaan esim. 8 osaan ja näin saadaan melkein kolmionmuotoisia levyjä. Laitetaan täyte leveimpään kohtaan ja kääritään. Helpointa on käyttää valmiiksi muotoon leikattuja taikinalevyjä kuten alla kuvassa.


Sigara Böreği

1 paketti kolmionmuotoista yufkaa
150 g fetajuustoa
Haluttu määrä sinihomejuustoa (valinnainen)
Silputtua persiljaa
Kulhollinen vettä, taikinan kärjen kastelemiseen

Murenna juustot haarukalla ja sekoita ainekset keskenään. Levitä 1,5-2 tl täytettä taikinan leveämpään kohtaan käyttäen teelusikkaa apuna. Taita reunat täytteen päälle oikealta ja vasemmalta. Rullaa taikinaa, kastele kolmion kärki ja liimaa rulla kiinni. Älä tee liian tiukkaa pakettia, mutta ei liian löysääkään. Älä laita liian paljon täytettä, sillä paistaessa täyte pursuaa ulos ja aiheuttaa rasvan roiskimista. Täyte myös alkaa palaa öljyssä ja et voi kovin kauan enää jatkaa paistamista samassa öljyssä. Laita kääröt pakastepussiin, sillä välin kun käärit muutkin piirakat valmiiksi.

Perinteisesti piirakat uppopaistetaan öljyssä. Minä yleensä paistan paistinpannussa, vähemmässä määrässä öljyä. Lämmitän ensin öljyä. Välillä pidän kämmenen öljyn yläpuolella ja seuraan öljyn lämpenemistä. Ennen kuin laitan kääröt paistumaan, testaan lämpötilaa paistamalla pienen palan taikinaa. 


Jos taikinapala ei ala heti paistumaan, öljy ei ole vielä tarpeeksi lämmintä ja näin taikina imee itseensä liian paljon öljyä. Öljyn pitäisi alkaa melkein heti kuplia kun heität taikinapalan (tai leipäpalan) pannulle, mutta sen ei pitäisi heti palaakaan.

Voit paistaa pannulla montakin piirakkaa yhtaikaa, mutta älä laita kuitenkaan paistinpannua ihan täyteen. Kääntele piirakat pihdillä ja paista ne kauttaaltaan kullanruskeiksi. Laita paistuneet piirakat talouspaperin päälle ja valuta ylimääräinen öly pois. Mikäli öljyn lämpötila on oikea, piirakat eivät ime itseensä liian isoa määrää öljyä. Uppopaistetut piirakat ovat mukavan rapeita ja hyviä, mutta tällä tavalla tehtynäkin nämä maistuvat hyvälle. En tiedä onko se harhaluulo, mutta tällä menetelmällä minä ainakin tunnen vähemmän syyllisyyttä :)

Afiyet olsun!

ps. Mikäli täytettä jää yli, sekoita siihen kananmunaa, haluamasi mausteita ja levitä leiville. Paista uunissa grillivastuksen alla. Tämä sopii välipalaksi, iltapalaksi tai aamiaiselle.

1 kommentti:

  1. Moi. näytät ihanan seksikäälätä naiselta, jolla pysyy kauha kädessä. Sitä mies arvostaa! Tykkään! Haluaisitko tavata minut? Olen Paradise XXX 10.10 klo 18-19 privaattihuone, kysy siellä Kosovon Härkä nimellä! Tapaamisiin, xoxoxo. <3

    VastaaPoista