keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Helppo tomaatti-pastakeitto

Pelkästään tämän keiton muistamisesta tulee lämmin olo. Lapsena kun olimme kipeitä, äitini teki meille tätä helppoa, mutta herkullista keittoa. Ehkä sitruunan ja kanaliemen maku antoi keitolle parantajan ruoan kuvitelman. Äitini on itse tehnyt kana- ja lihaliemet aina. Hän teki niitä jonkun verran, säilytti pakastimessa ja käytti sitten tarvitsemansa määrää.  Minä en ole ikinä kokeillut tehdä kana- tai lihalientä itse ja valitettavasti turvaudun liemikuutioihin tai nykyään valmiiseen fondiin. Tietysti mikäli haluat, voit jättää liemikuutiot kokonaan pois tai voit laittaa kasvisliemi/-liemikuutio.

Tähän keittoon käytettään pastina, joka on pienikokoinen pasta ja löytyy erimuotoisina. Tässä ohjeessa olen käyttänyt ohran muotoista pastaa ja ohrasta tuleekin nimi ”arpa (ohra) şehriye”. Voit siis käyttää, minkä muotoisen pastinan kuin haluat.

Şehriye çorbası

1,5 rkl voita tai öljyä
3 suurikokoista tomaattia
1 rkl tomaattipyrettä
1,5 dl pastinaa
800 ml vettä
1,5 rkl kanafondia (tai kanaliemikuutio)
½ sitruunan mehua
Lehtipersiljaa, suolaa, pippuria, paprikajauhetta, chilijauhetta
Tai muita yrttejä, jos persilja ei miellytä

Halkaise tomaatit kahteen ja raasta niiden sisusta. Sulata rasva kattilassa ja lisää raastettua tomaattia ja tomaattipyrettä. Lisää mausteet ja kiehauta kypsäksi. Lisää vettä ja lämmitä kiehuvaksi. Voit laittaa vettä valmiiksi kiehuvana. Lisää pastat ja keitä kunnes pastat ovat kypsiä. Lisää sitruunamehua ja persiljasilppua. Tarvittaessa mausta lisää.



Tarjoa leivän kanssa! Sopii hyvin myös valkosipuli-yrttipatonki kaveriksi.

6 kommenttia:

  1. Nälkä tulee ihania ohjeitasi selatessa:)

    VastaaPoista
  2. Kiva, kun löysin tämän blogisi! Jään seuraamaan : )

    Mun teki mieli viikonloppuna tehdä mercimek corbasia, mutta en löytänyt turkkilaista keittokirjaani mistään, enkä jaksanut/ehtinyt alkaa etsiä ohjetta netistä. Olisin siis kiitollinen, jos laittaisit blogiin joskus sen ohjeen : ))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, kun löysit :) En vaan ehtinyt vielä laittaa facebook-sivut kuntoon ja ilmoittaa tämän blogin olemassa olosta. Linssikeitto ei missään nimessä jää pois. Se on minun lempikeittoni ja äitini tekee sitä heti ensimmäisenä, kun käyn Turkissa. Itse asiassa on tarkoitus tehdä sitä tällä viikolla, kun se on yksi minun "arjenpelastaja" ruoistani :)

      Poista
  3. Hei Isil, kiva olisi kuulla jossain vaiheessa, millaisia jouluruokia Turkissa valmistetaan... Itse kun tykkään linssi- ja papuruoista, niin ovatko ne Turkissa suomalaisten "laatikoiden" korvaajat? Vai käytetäänkö perunaa myös? Terkuin Maiju

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Maiju,

      Turkissa ei vietetä joulua, vaikkakin nykyään näkee Joulupukkia ja joulukuusia, varsinkin kauppakeskuksissa. Ihmiset ovat koristelleet muovisia joulukuusia kotona jo jonkun aikaa. Luultavasti tämä ilmiö esiintyy isoissa kaupungeissa. Nämä asiat kuitenkin liitetään uuteen vuoteen. Turkissa yleisesti ei tehdä tiettyjä ruokia uudenvuodenaattonakaan. Suomessa jouluruoka perinne selvisi minulle vasta ensimmäisen jouluni seuraavina vuosina ja pakko myöntää, että se oli minulle aikamoinen sokki :) Se tuntui jotenkin erikoiselta ja jouluruoka oli todella erilaisempi kuin, mitä olin tottunut syömään Turkissa. Mutta Turkin keittiöön kuuluu paljon ruokaohjeita, jotka sopisivat mihin tahansa juhlatarjoiluun ja miltei jouluunkin. Meidän perheessä linsseistä on tehty enimmäkseen keittoa ja pavuista pataruokia. Minulla on jo kuvia vihreästä linssikeitosta. Heti kun ehdin, laitan ohjeen tänne. Siinä käytetään jauhelihaa, mutta sen voi tietysti korvata esim. soijarouheella, jos ei syö lihaa. Toivon, että ehdin julkaisemaan myös punaisen linssikeiton ohjeen viikonlopun aikana.

      t. Isil

      Poista
  4. Mistä tota pastaa saa

    VastaaPoista