tiistai 25. marraskuuta 2014

Turkkilainen kahviEi liene yllätys, että ensimmäisenä julkaisen turkkilaisen kahvin reseptin. Turkkilaisesta kahvista tulee enimmäkseen mieleeni sosiaalisuus ja vieraanvaraisuus. Turkissa, työpaikallani yleensä lounaan jälkeen työkavereideni kanssa olemme kerääntyneet johonkin osastoon juttelemaan ja nauttimaan turkkilaisesta kahvista. Se oli päivän odotettu hetki ja muistelen sitä lämmöllä vieläkin. Kuten suomessa turkissa vieraille kahvin tai teen tarjoaminen on hyvin juurtunut tapa ottaa vieraita vastaan ja oikeastaan on hyvin vaikea kieltäytyä tarjotusta juomasta.

Turkkilainen kahvi valmistetaan kaikkialla melkein samalla tavalla, mutta pieniä eroja esiintyy. Turkkilaisen kahvin tekoon käytetään kannu, jonka nimi on cezve. Näitä kannuja hankitaan yleensä erikokoisina sarjoina. Tehtävän kahvin määrän mukaan valitaan sopivan kokoinen cezve.


On tärkeää, että kahvi on mahdollisimman tuore, että siitä saadaan paras mahdollinen kokemus. Turkkilaista kahvia löydät ainakin turkkilaisesta elintarvikekaupasta.


Turkkilainen kahvi muistuttaa suomalaista pannukahvia, mutta mikäli kahviin halutaan sokeria se pitäisi lisätä jo tekovaiheessa. Valmista kahvia ei enää sekoiteta. Tämä puolestaan vaikuttaa siihen kuinka monelle tehdään kerralla kahvia. Sokerin määrän asteikko menee näin:

- Ilman sokeria
- Medium, joka vastaa n. 1 tl sokeria
- Paljon, joka vastaa n. 2 tl sokeria

Jos tarjoilet kahvia monelle henkilölle, sinun pitäisi ensin kysyä haluavatko he sokeria ja jos he haluavat sokeria niin kuinka paljon. Tämän tiedon perusteella tiedät kuinka monelle teet kahvia kerralla.

Perinteisesti kahvi on valmistettu hiilloksessa hyvin hitaasti. Eikä sitä voi jättää valvomatta. Jossain vaiheessa kahvi alkaa kuohua ja sitä pitäisi kaataa pikku määrä kerrallaan kahvikuppiin just ennen kuin kahvi kiehuu yli. Yleensä tätä toistetaan kolme kertaa. Mikäli et ole juonut turkkilaista kahvia aikaisemmin, pieni varoituksen sana. Kupin pohjaan kertyy kahvinporoja. Sitä ei ole tarkoitus syödä joten kannattaa varoa juodessa.

Miten meillä tehdään turkkilaista kahvia?

Mittaa cezveen niin monta kupillista kylmää vettä kuin on tarkoitus tehdä kahvia. Mitattaessa kuppi laitetaan tupaten täyteen vedellä. Käytä mittana sitä kahvikuppia, jonka aiot käyttää.

Laita kukkurallinen turkkilaista kahvia teelusikalla per kupillinen kahvia. Tämä määrä riittää esimerkiksi espressokupin kokoiselle kupille. Mikäli käytät vähän isompi kuppi laita lisää kahvia vielä puolet tästä määrästä.


Lisää haluttua määrää sokeria.


Keitä hiljalleen kunnes kahvin pintaan alkaa kertyä vaahtoa. Pikkulusikkaa apuna käyttäen kerää kahvikupin pohjaan vaahtoa. Mikäli teet kerralla enemmän kuin yksi kupillista kahvia varmista, että jokaiseen kuppiin tulee suunnilleen saman verran vaahtoa. Tällä lailla saadaan kahvin pintaan haluttua ja arvostettua vaahtoa.


Laita kannu takaisin liedelle. Kun kahvi alkaa kuohua ja juuri ennen kuin se kiehuu yli, ota kahvi liedeltä pois ja kaada osan kahvista kuppiin/kuppeihin. Kiehauta uudestaan ja toista tätä vielä pari kertaa kunnes kuppi/kupit tulevat täyteen.
Herkullinen turkkilainen kahvi on valmis. Se juodaan heti kuumana. Tapana on tarjota kahvin kanssa lasillinen vettä per juoja ja turkkilaista lokumia eli turkish delight.

Afiyet olsun!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti